Que hem de fer?

Per resoldre aquesta pregunta us deixem una carta de en Juanjo Butron (tècnic expert amb voluntariat ambiental) com a document de partida del que hauríem de fer.

Tothom que vulgui pot donar el seu punt de vista i amb tots els comentaris treurem un document amb el que treballarem des de la campanya #1Català1Arbre.

“Qualsevol iniciativa ciutadana al voltant dels incendis forestal ha de ser benvinguda.
Iniciatives com “1català1voluntari” són una gran campanya de captació de persones que desitgen col·laborar activament, fer alguna cosa, actuar per a evitar incendis com el que hem viscut i que ha trigat uns dies en ser-hi controlat.
Respecte a la relació amb la plantada d’arbres de la iniciativa “1català1arbre”, relacionar a cadascú dels que han estat preocupats per l’incendi amb el fet emocionalment agradable i satisfactori de plantar un arbre ha estat, i és, una enorme campanya de promoció de la solidaritat a favor del territori, un èxit des d’aquest punt de vista: ha servit per a obtenir la voluntat de milers de persones disposades a actuar des del voluntariat.
Ja es plantarà quan toqui, de la manera que sigui, i si cal, segons determinin els experts per cada racó que s’hagi cremat. Així ha de ser sempre. També ha de ser així per les tasques de voluntariat per a la prevenció de més incendis i que tothom està d’acord en que cal fer. S’ha d’explicar per què no és recomanable, que és el més adequat de fer per prevenir, i aprofitar la circumstància com una oportunitat de fer didàctica del funcionament dels nostres boscos mediterranis, de la seva dinàmica. Com en qualsevol àmbit d’actuació de la ciutadania a través del voluntariat, les actuacions sempre han de ser dissenyades i dirigides per experts en cada qüestió. Les persones voluntàries sempre són un complement de la feina dels experts i que aporten el gran valor de la implicació de les persones en les problemàtiques que els afecten o els poden afectar.
Però també cal gestionar tot aquest voluntariat. Una vegada controlat el foc, i amb les iniciatives en marxa, cal canalitzar tota l’energia d’aquestes persones i de totes les seves voluntats, de manera adequada, amb actuacions de voluntariat que siguin necessàries segons les directrius dels tècnics experts i sobretot comptant amb la participació de les entitats de voluntariat del territori.
El voluntariat ambiental consisteix en la participació lliure i altruista a favor del medi ambient de manera organitzada i a través de les entitats amb voluntariat que disposen de projectes on qualsevol persona pot participar en la conservació del medi de moltes formes, des de les tasques d’educació i sensibilització ambientals fins a la protecció i millora directa de l’entorn, amb actuacions supervisades per experts i amb la necessària gestió que tot programa de voluntariat ha de tenir.
La participació de les entitats de voluntariat ambiental oferirà el teixit de la societat civil on totes aquestes persones que volen actuar puguin fer-ho de manera habitual i se sumarà a totes les propostes (no només plantar un arbre) que la iniciativa “1català1arbre” pugui convocar.

Els boscos, amb tota la seva vegetació i la seva fauna, són espais socials i cap solució de caràcter tècnic serà suficient per si mateixa, com tampoc plantar arbres és la única actuació a fer. Cal la implicació de les persones, i gent disposada a implicar-se n’hi ha com aquesta iniciativa ha demostrat. Totes elles entendran, més enllà del nom de la proposta que els ha cridat i de la vista dels boscos cremats a l’Empordà, que caldrà prioritzar la prevenció i que hauran de formar-se per a fer-lo bé.

El voluntariat ambiental, amb motivació, ganes de participar, ben format, compromès i organitzat, serà especialment important, arribat el moment, en la millora directa dels espais cremats, en les necessàries i especialment importants tasques de prevenció i en les actuacions d’educació i sensibilització ambientals a través de projectes d’actuació dissenyats per experts en la gestió de voluntariat, amb la col·laboració d’experts en la gestió forestal, i que cal començar a redactar el més aviat possible.”

Juanjo Butron, tècnic expert amb voluntariat ambiental

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: